1. ‘TED Talk-carrousel’!
De sprekers in deze filmpjes geven ‘de presentatie van hun leven’ over hun expertisegebied, een bepaald project of een idee waarvan zij vinden dat het verspreid moet worden. Het zijn geen gewone presentaties, maar sprankelende en inspirerende betogen. Bekijk de filmpjes, laat u uitdagen en ga in gesprek met elkaar.
Wat kunt u verwachten?: ‘Let’s talk about power’, ‘Van burgerkracht naar gemeenschapskracht’, ‘Samenwerken met inwoners in het Groningse aardbevingsgebied’ en ‘Lessen uit participatie van RWS en Prorail’
Participatie & Politiek, Participatie & Samenleving, Participatie & Vakmanschap
2. Keihard dromen met bedrijven | Frans Verhaaren, voormalig organisatieadviseur en Menko Wiersema, regiocoördinator provincie Zuid Holland
Al dat gepolder is wel een erg slappe vorm van participatie zeg. In deze workshop staat een radicále vorm van participatie tussen overheid en bedrijven centraal. In de praktijk bewezen, met ongekend succes. En de sleutel? Keihard dromen en keihard werken hand in hand laten gaan. Voor direct tástbaar maatschappelijk resultaat. De deelnemers aan deze workshop worden uitgedaagd om actief te participeren en het vraagstuk met elkaar verder te brengen.
Participatie & Vakmanschap
3. Participatie in de Omgevingswet: ParticiParty? (90 min ronde 2 en 3) | Esther Pastoors, communicatie- en participatieadviseur bij het ministerie van BZK en Skadi van Renooij, lid van het schrijfteam Omgevingsregeling
‘We vragen actief om de input van betrokkenen’, staat in veel nota’s. Als het management of het bestuur hiermee instemt is dus besloten tot participatie en is het zicht op een happy end ontstaan. Toch? Eenmaal onderweg in een participatietraject blijken beelden en verwachtingen niet altijd hetzelfde te zijn. Hoe geef je een participatieproces vorm?
Participatie & Politiek
4. DemoCrazy! | Ferenc van Damme, communicatiestrateeg en beleidsontwikkelaar bij Studio Vers Bestuur van de provincie Overijssel
Steeds minder mensen voelen zich vertegenwoordigd door besturen, raden, instituten en overheden. Conventioneel communiceren en het betrekken van de usual suspects levert minder en minder op, dat is duidelijk. Maar wat werkt er dan wel? Ga samen op zoek naar échte dialoog in een gefragmenteerde, gepolariseerde ik-wereld, op weg naar een vitale, samenredzame ‘doe-democratie’!
Klik hier voor de presentatie Participatie & Politiek
5. Verbindingen tussen representatieve en participatieve democratie | Boudewijn Steur, programmamanager Versterking Democratie en Bestuur bij het ministerie van BZK
In deze workshop wordt ingegaan op de vraag op welke wijze verbindingen gelegd kunnen worden tussen de representatieve en participatieve democratie. Daarbij wordt het dominante beeld gekanteld dat representatieve en participatie tegenover elkaar staan, maar juist in elkaars verlengde liggen.
Participatie & Politiek
6. Omgaan met onverwachte wendingen | Dr.Ir. Beitske Boonstra, wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Gent en onderzoeks- en adviesbureau BecomingPlanner, Jette Schneider, begeleider van co-creatie en dynamisch management binnen de podiumkunsten, Dr. Mike Duijn, senioronderzoek bij GovernEUR en bij de vakgroep Bestuurskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam
Een participatieproces is complex en zit vol onverwachte wendingen. Plotselinge weerstand, een bewonersinitiatief, een partij die van gedachten verandert… Onvoorziene, maar belangrijke gebeurtenissen. Hoe ga je daar als procesbegeleider mee om? In deze workshop vergelijken we participatie en dansimprovisatie.
Participatie & Samenleving
7. Beloof niks, vraag alles. Verbeelding en ruimtelijk ontwerp in participatieprocessen | Enno Zuidema, hoofd stedenbouw bij architectenbureau MVRDV
Stel, je mag je hele dorp opnieuw opbouwen. Hoe zou het er dan uitzien? Over die vraag denkt het Groningse Overschild, middenin het aardbevingsgebied, na. Enno Zuidema begeleidde de inwoners bij het ontwerpen en bouwen van hun toekomstige dorp. In deze workshop krijgt u meer inzicht in participatie bij veranderingen in de leefomgeving aan de hand van instrumenten en situaties.
Participatie & Samenleving
8. De middengroepen betrekken bij aardgasvrije wijken | Kirsten Notten van Buurtwarmte – Energie Samen
Hoe betrekken we de middengroepen bij de aardgasvrije wijken? Nu de klimaattransitie in een versnelling komt, is dat een dringende vraag. De energiecoöperaties en -initiatieven ontwikkelen zich als de nieuwe commons waar gebruikers samen het lokaal eigendom van energie regelen. Hoe dat in zijn werk gaat, zullen we in de workshop met u delen.
Klik hier voor de presentatie Participatie & Samenleving
9. In gesprek met emotionele burgers: hoe doe ik dat? (90 min ronde 2 en 3) | Liset Verschoore, Suzanne Plugge en Mahnaz Sarikhani (directie Participatie, ministerie van IenW
Als participatieprofessional krijgt u in uw projecten regelmatig te maken met gefrustreerde, boze of bezorgde mensen. Zeker als een project van invloed is op hun directe leefomgeving. In de workshop speelt u samen met twee acteurs realistische situaties uit de luchtvaartpraktijk van het ministerie en uw eigen werkpraktijk na.
Participatie & Samenleving
10. Het geheim van overtuigend luisteren (90 min ronde 2 en 3) | Maaike de Beer en Femke van Bree, secretarissen Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL)
In deze workshop wordt u meegenomen in de wereld van het innovatielab van Voor de Oogst van Morgen. Hier staat alles in het teken van onderzoeken, uitproberen en observeren. In het lab wordt gebruikgemaakt van de veranderaanpak van Theory U en het 4Returns-model van Commonland. Ervaar enkele werkvormen om te leren luisteren en reflecteren met als doel beter samenwerken.
Klik hier voor de presentatie Participatie & Vakmanschap
11. Hoe ontwikkel je een vakgebied? De wetenschap over succesvolle participatie | Tom Radstaak, adviseur Directie Participatie ministerie IenW, Felix Wolf adviseur Participatie | secretaris Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL), drs. Vivian Visser, promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Arwin van Buuren, hoogleraar Bestuurskunde Erasmus Universiteit Rotterdam
De worstelingen met participatie zijn vaak het onderwerp van wetenschappelijke studies. Wat weten we vanuit de wetenschap over succesvolle participatie? Tijdens de workshop presenteren we deze kennisbasis op basis van een literatuuronderzoek. Op basis hiervan gaan we met elkaar aan de slag met een kennisagenda participatie.
Participatie & Vakmanschap
1. Lokaal of nationaal? Vraag het de burgemeester! | Job Cohen, Wobine Buijs (voorzitters Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving) en Victoria Dekker en Mieke Visch (secretarissen Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving, OFL, en moderatoren)
In deze workshop gaat u in gesprek met twee voorzitters van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving die werk(t)en als burgemeester over de verschillen tussen participatie op nationaal en lokaal niveau. Hoe werkt nationaal beleid door op lokale schaal? Is er verschil tussen de Randstad en de regio?
Participatie & Politiek